KALLIGRAFIA:

Kalligrafiatuotteita: www.taidemakasiini.com

 

 

 
Mitä kalligrafia on?
Hiusterä - Tekstausterä - Siveltimet - Tussi
Kalligrafia tarkoittaa kaunokirjoitusta. Puhekielessä se on yleistynyt tarkoittamaan fraktuuran, tekstuuran, antikvan, italicin tai jonkin muun vanhan kirjasintyylin tekstaamista tekstausterällä.
Arabiassa, Japanissa ja Kiinassa galligrafia on oma taiteenlajinsa. Kiinanassa kalligrafia on arvostetuin taidemuoto. Sitä tarkoittava termi shu fa on suomeksi 'kirjoittamisen metodi' tai 'kirjoituksen järjestelmä'. Islam taas kieltää jumalan esittämisen kuvana, joten uskonnollisissa teksteissä on ollut luonnollista kiinnittää tavallista enemmän huomiota niiden ulkoasuun. Näissä maissa kaunokirjoitus tehdään siveltimellä.
Aasiassa sivellin mielletään instrumentiksi, jonka jokaisen jäljen vetämistä harjoitellaan täydellisyyteen asti. Tekstaukseen liittyy myös sommittelu, jossa on oma merkityksensä mm. kirjaimen painopisteellä ja tyhjäksi jätettävällä tilalla.

Erilaisten otsikkokirjainten piirtäminen oli meillä osa mainos- ja lehtityötä ennen tietokoneiden aiheuttamaa graafisen alan mullistusta.

 
Hiusterä
Hiusterän idea on sama kuin vanhoissa sulkakynissä - tai isoisän mustekynässä. Voit kiinnittää yhteen varteen erilaisia irtoteriä. Pulloon kastettaessa terään varastoituu tussia, joka juoksee siitä mukavasti paperille.
Hiusterän käyttöä puoltavat seikat:
- Viivan elävyys eli vaihteleva paksuus
- Valoa kestävä jälki
- Yksinkertaisuus
- Helppohoitoisuus
- Ekologisuus
- Edullisuus
pätevät yhtä lailla myös tekstausteriin.
 
Tekstausterät

Terät kokoa 2, 2 1/2 ja 3

Puhekuplatekstien tekstaukseen voi käyttää pyöreäkärkistä tai tylppää tussiterää. Leveämpiä tasateriä käytetään varsinaisesti kalligrafiatekstaukseen, ja kapeimpia muiden tussiterien tapaan puhtaaksipiirtämiseen. Terää painamalla sen viivan paksuuden saa hieman vaihtelemaan.

Kaikki piirtäjät eivät pidä siitä, että terää täytyy kastaa pulloon melkoisen tiheään tahtiin. Tussiterä on helppo puhdistaa vedellä, mutta se voi myös ruostua

 

Siveltimet

Siveltimet erottuvat toisistaan harjaosan jäykkyyden ja muodon perusteella. Paksulla öljyvärillä maalaavat tarvitsevat tukevaharjaksisia siveltimiä. Juoksevaa tussia käyttävät sarjakuvapiirtäjät saavuttavat parhaat tulokset pehmeäkärkisellä siveltimellä. Ne valmistetaan perinteisesti oravan, näädän, härän tai soopelin karvasta. Viimeksi mainittu on paras ja kallein. Myös nailon-kuituinen sivellin on hyvä valinta.
Lattapäisellä tasoitussiveltimellä on helppo vetää ohuita viivoja tai värittää isoja alueita. Pyöreä- tai kärkisivellin sopii yleiskäyttöön. Siveltimen koon valitset piirrostyylisi mukaan. Paksu sivellin antaa paremman tuntuman, varastoi enemään väriä ja sallii suuremmat viivan paksuuden vaihtelut kuin ohut.

Korkea hinta ei aina takaa sudin käyttökelpoisuutta. Kärkisiveltimen kärjen pitää vetäytyä teräväksi kun sen kastelee. Tyyliisi sopivan välineen löydät vain kokeilemalla.


Vaativa sivellin

Tussatessa sivellin koskettaa paperia vain kevyesti. Kynällä piirtämään opetelleen on hankala tottua tähän herkkyyteen. Siveltimen käyttö vaatii harjoittelua ja vakaata kättä.
Kärjen koko, eli paljonko se imee väriä kerralla, vaikuttaa piirustusrytmiin. Sipaise pensselistä liika väri suttupaperille ennen kuin piirrät varsinaiseen originaaliin. Suorien viivojen vetämisessä voit käyttää viivotinta apuna.

Pese sivellin hyvin käytön jälkeen. Käytä viileää vettä (kuuma vesi voi laajentaa sen metalliholkkia ja saadaa karvat irtoamaan). Säilytä sivellintä kärki ylöspäin tai muuten suojattuna.

 

Tussi

Nykyinen tussi on yleensä sellakkaan tai synteettiseen hartsipohjaiseen sideaineeseen liuotettua hiiliväriä, jota myydään pienissä n. 20ml lasipulloissa. Konttoritarvikekaupoista saa myös muovipulloja (23-500ml), joiden sisältö on tarkoitettu teknisten piirtimien ja kalligrafiakynien säiliöiden täyttämiseen.
Intiassa, Kiinassa ja Japanissa, tussilla on kirjoitettu yli 5000 vuotta. "India ink" tai "Chinese ink" on valmistettu perinteisesti polttamalla luita, tervaa, yms. Liuokseen lisätään myös kumia ja liima-aineita.

Tussitankoja on puolestaan valmistettu yli 2000 vuotta. Mäntyä tai öljyä hiilletään pienissä savilampuissa, jonka jälkeen jauhettu ja seulottu noki sekoitetaan pergamenttiin ja kalaliimaan. Tahnasta valmistettu taikina jaetaan osiin, puristetaan ja kuivataan muoteissa. Tussinhankauskiveen on kaiverrettu kaltevapohjainen kuppi, johon voit liuottaa väriä tussitangosta hiertämällä sitä pieneen vesitilkkaan. Tussikiveen kastaminen sopii hyvin siveltimellä piirtämiseen ja harmaasävyjen käyttö on helppoa vesimäärää säännöstelemällä.

Kaikki mustat tussivärit kestävät pitkään muuttumattomina. Nestemäiset tussit sisältävät voimakkaita liuotteita ja kuluttavat sivellintä nopeammin kuin tankotussi.

Sivun tiedot Kupla-Akatemian sivuilta

Suomen kalligrafiayhdistys http://www.kalligrafia.org/
sivun alkuun

Taide ja Kehys Räikkälä
Keskuskatu 33
38700 Kankaanpää
puh 02-5721254, email taidetta@taideraikkala.com
avoinna ma-pe klo 10-17, la 10-13